Jos somen mielipidetulva kyllästyttää, tilastot tarjoavat vaihtoehdon

11.3.2024 | Anna Niemelä

Tilasto-osaaminen on yksi yhteiskunnan hyvinvoinnin ja luotettavuuden mittareista. Maailmanpankki arvioi tänä vuonna Suomen tilastoekosysteemin maailman parhaaksi jo toista kertaa peräkkäin. Luotettavat tilastot luovat uskottavan pohjan viestinnälle, siksi vahva tilasto-osaaminen on myös yritysten etu.

Tilasto-osaaminen on yksi yhteiskunnan hyvinvoinnin ja luotettavuuden mittareista. Maailmanpankin mukaan luotettavimmat tilastot ovat korkean tulotason maissa ja konfliktit vievät uskottavuutta tilastoinniltakin.

Diktaattorien tilastot puolestaan kertovat johtajien haluamaa tarinaa ja johtavat helposti harhakuvitelmiin.

 

Luotettava tilastointi tukee viestintää

Maailmanpankki arvioi tänä vuonna Suomen tilastoekosysteemin maailman parhaaksi jo toista kertaa peräkkäin. Toimivan tilastoinnin edellytyksenä on toimiva viranomaistyö, tilastointia tukeva lainsäädäntö ja yhteistyö eri tilastoviranomaisten kesken. Nämä seikat myös Tilastokeskuksen pääjohtaja Markus Sovala nosti Suomen vertailumenestyksen syiksi.

Luotettavan yhteiskunnallisen tilannekuvan rakentamista on pidetty Suomessa tärkeänä. Panostukset tilastoinnin kehittämiseen ja lainsäädäntöön ovat osoitus siitä. On tärkeää, että päätöksentekijät edelleen seuraavat ja hyödyntävät faktoja sekä pohjaavat päätöksentekonsa tietoon somen mielikuvien ja mutu-tuntuman sijaan.

Viestintä ilman pitäviä faktoja on harhaanjohtavaa ja tyhmää. Siksi myös yritysten ja eri organisaatioiden edun mukaista on, että Suomessa tilastoihin voi luottaa.

 

Valhe, emävalhe, tilasto

Tilastojen faktapohjaisuus ja luotettavuus eivät ole itsestäänselvyyksiä. Siitä kertoo vanha hokema: valhe, emävalhe, tilasto. Tilastoilla voidaan myös kaunistella ja kertoa muunneltua totuutta, niiden tietopohja voi olla vajavainen ja luvut johtavat siksi harhaan.

Luotettava tilastointi onkin yksi demokraattista yhteiskuntaa ylläpitävistä voimista, vaikka voi olla äkkiseltään ajateltuna kuivakkaa ja tylsää.  Virkamiehiä ja virkakoneistoja kritisoidaan monesti hitaudesta eikä virkamiestyö kovin usein näyttäydy innostavana ja uudistavana. Viranomaistyölle, lakien säntilliselle noudattamiselle ja ohjeiden mukaan toimimiselle sekä vankalle tilasto-osaamiselle kuuluu kuitenkin kiitos siitä, että Suomi pääsi tilastointi-infrassa ykköseksi.

 

Tietoa ilman tulkintoja

Kun somessa kaikilla tuntuu olevan mielipide ja näkemyksiä heitellään monesti mutu-tuntumalta, on virkistävän erilaista käydä Tilastokeskuksen verkkosivuilla.

Siellä otsikot luovat tilannekuvaa neutraalisti. Ne kertovat esimerkiksi maahanmuuton määrästä, asuntojen hinnoista  ja teollisuuden uusien tilausten arvosta.

Tiedotteissa ei ole tulkintoja, ihmettelyä tai tarinoita henkilöistä, joita nämä asiat ovat harmittaneet tai ilahduttaneet. Tiedotteissa kerrotaan neutraalisti luvuista ja niiden muutoksista. Muiden tehtäväksi jää analysoida, arvioida, kauhistella, etsiä yksilön kokemuksia ja tehdä lukujen pohjalta päätöksiä.